Curriculum VitaeFilmekInstallációkKiállításokBibliográfiaHírekKapcsolat

Keresés

English

Filmek

Epizódok M. F. tanár úr életéből

Mérei Ferenc portré filmFilmvilág folyóirat 1988/08 13-16. old.


Mérei Ferenccel (1909-1986), a magyar lélektan kiváló tudósával nem sokkal halála előtt, a Balázs Béla Stúdió produkciójában, Forgácc Péter készített filmet A film operatőre Forgács Péter és Mész András.

“Nagyon viharos volt a serdülőkorom, amit megéltem... Nem tudom, miért, de valahogy vonzódtam a szabálytalansághoz. A szabálytalanság körülbelül az volt, hogy különböző furcsa, extrém csoportokhoz csatlakoztam. Így kerültem én először a Palasovszky csoportjához, de aztán gyorsan Kassákhoz. Ezen a képen lehet is látni, hogy én orosz inget viselek. Az orosz inget Kassák miatt viseltem...
– Hogyan ismerkedett meg a Tanár úr vele...?
– Nem tudom már, drágám. Mintha világéletemben ismertem volna... De az igazi ismeretség a Magdolna utcában volt, a Vasas Székházban, 1927-28-ban. Amikor ő hazajött Magyarországra. Akkor a felesége, Simon Jolán, csinált egy szavalókórust a Magdolna utcában, és oda jött meg Bécsből... Az Egy ember életéből lehet tudni.
Hát, Kassákról azt lehet mondani: amatőr volt... Nézd meg a képeit, ő nem tanult semmit. Sem festeni nem tanult, semmit nem tanult, sem verset csinálni nem tanult... Ezek őselemek... Később én Kassákot úgy tekintettem, mint az egész törzsünknek az ősapját, ő hozta létre tulajdonképpen, vele kezdődött a magyar avantgárd. Én Kasit nagyon megszerettem. Én nem mentem a szavalókórusba, de a Seman-kávéházba mindig elmentem, ahol ő összejött egypár emberrel. Többek között velem is. És akkor a Seman-kávéházban beszéltük meg, csináltuk az életet. Hozzá kell tennem, hogy én igazi vonalas voltam, sztálinista vonalas. Persze nem tudtam, akkor még, mi a sztálinizmus, de igazi vonalas voltam. Ő pedig, igazi ellenzéki volt már. Avantgárdista. És akkor ott a Seman-kávéházban jöttünk össze, ott találkoztunk. Akkor írtam is az ő lapjába, a Munkába néhány cikket, valami álnév alatt, már nem tudom milyen név alatt. Mindegy. Nyugtalanságomra is Kassák hívta fel a figyelmemet. Na, én innen tudtam meg, hogy nyugtalan vagyok. Ez a nyugtalanság tényleg végigment az életemen. ….”
 Stáblista

Stáblista


1987 - 110 perc - Video
Rendező •  Forgács Péter
Kép • Mész András, Forgács Péter
Zene • Eric Satie: Vegsation
Előadja • Faragó Béla
Vágó • Kornis Panni
Közreműködött • Mérei Zsuzsa

Munkatársak • Dombai Pál, Ferenczi Gábor, Kardos Tamás, Kiss Tibor, Koltai Jenő, Kukli Sándor, Prohászka Béla

Balázs Béla Studió - MTV koprodukció 1984-1987

külön köszönet
Mérei Verának a mű létrehozásához nyújtott segítségért

nike air max 95 billig forgalmazó
Forgács Péter
Az oldal tetejére>